Založ si blog

Druhá strana ZOH v Soči 2014

Dnes v poobedných hodinách ukáže p. prezident Putin akú moc má Rusko v rukách. ZOH v Soči bol jeho osobný sen, ktorý si samozrejme MUSEL splniť – nehľadiac na obyvateľov, na životné prostredie, na bezpečnosť a pod. Mám však dojem, že mainstreamové média NIKDY neukážu druhú stranu týchto ZOH (asi preto, že je to v Rusku a my sa tvárime, že sme ich kamaráti, aj po tých 20 rokoch okupácie a ostnatých drôtov)

Aby sme však začali od začiatku – začiatok tohto megalomanského sna je pred 4. júlom 2007, veď Putin o tejto olympiáde sníval asi už niekoľko rokov. 4. júla 2007 sa však Olympíjska komisia stretáva v Guatemale a rokuje o budúcom mieste konania ZOH 2014. Najsilneši kandidáti sú nasledovní: Salzburg (Rakúsko), P’yongch’ang v Južnej Kórei a Soči v Rusku. Kto však nepozná Putina, nevie, akú má tento muž odhodlanosť. Chce a MUSÍ (už iba kvôli svojej osobnej pýche) presvedčiť komisiu, že najlepšim kandidátom na ZOH 2014 je práve Soči. A tak sa aj stane, Salzburg je vyradený hneď v prvom kole a Soči vyhrá 51 hlasov proti 47 hlasom pre Južnú Kóreu. A ja si hneď položím prvú otázku: ako mohlo vyhrať Soči pri nasledovných kritériách?

Olympíjska komisia ma viacero kritérii a to napríklad:

– existujúce infraštruktúry

– existujúce a plánované športové strediská

– ubytovanie pre športovcov – vzdialenosť max 1h od miesta konania, minimálne 1500 lôžok, ich koncept a ich po-olympíjske využitie

– dopad na životné prostredie

– ubytovanie pre návštevníkov

– efektivita dopravy pre športovcov a návštevníkov

– financovanie

No a na základe týchto kritérii Olympíjska komisia vyberá organizátora. Prezident Putin sa však osobne zúčastnil na stretnutí v Guatemale a ako vieme, kandidatútu vyhral. A ja sa pýtam z akého dôvodu?

1) Soči leží pri pobreží Čierneho mora a v najteplejšom podnebí aké Rusko má. Tak z akého dôvodu sa ZOH organizujú v tomto subtropickom podnebí? wetter_in_krasnaja_poljana_fr.jpg

2) v roku 2007 v Soči neexistovali infraštruktúry potrebné na takúto udalosť (na pripomenutie, Salzburg ma vybudované všetko)

3) po ZOH väčšia časť vybudových športových stredísk nebude mať využitie, jednoducho ich zbúrajú a ponechajú iba zopár štruktúr. Z 5 klzísk budú zbúrane 4, veď mesto ako Soči nepotrebuje 5 obrovských štadiónov. Ale hotely, ktoré tam za drahé peniaze postavili tam samozrejme zostanú. Tak prečo asi chcel p. Putin organizovať tieto hry v tomto prímorskom stredisku? Nebodaj si chce vybudovať ruskú riviéru, ktorú budú navštevovať NAJMA jeho kamaráti (pretože samozrejme ceny nehnuteľností stúpli a obyčajný smrtelník môže o tomto stredisku iba snívať)

4) dopad tejto masovej a rýchlej výstavby na životné prostredie je priam škandálny – znečistené rieky, celé štvrte odpadkov, vybúrané 2000-4000 hektárov lesa a pod. Soči bolo pred týmito ZOH nádherným miestom plným zelene. Vraj tam sťahovavé vtáky mali svoju zástavku. Vraj tam mali aj neobvyklú flóru. Veď ale potrebovali postaviť komplet celé letisko, dve železničné stanice, 200km kolají, 400km ciest, 77 mostov a 12 tunelov. Lososov v rieke Mzymta budete hľadať nadarmo – väčšina ud odplula inam, ak nezomrela. Kamióny totiž vyhadzovali časť odpadu práve do rieky.

5) financovanie – podotýkam, že ZOH v Soči a výstavba je financovaná NAJMA súkromníkmi, ktorí sú úzko napojení na Putina. Kto z toho bude asi ryžovať najviac? Obyvatelia Soči, ktorí tam žijú celý život, postavili si domy, aby boli na dôchodok vo svojom? Snáď nikto nemôže byť taký naivný. Rodiny, ktoré mali pozemky na plánovanom území boli vysťahované a ich domy a celoživotná práca boli zničené. Ak mali to štastie, boli presťahovaní do malých bytov, ktoré absolútne nezodpovedajú ich predchádzajúcemu ubytovaniu. A jediné čo môžu urobiť je zavrieť ústa, pretože Rusko ako štát MÁ právo robiť, čo chce. Celý svet vie, ako to v Rusku s korupciou funguje a celý svet sa tvári. že nič nevidí. Iba kvôli tomu, aby si jedinec Putin splnil svoj sen a dokázal svetu, že na to má. 

Grafické znázornenie toho, koľko tieto ZOH stáli (a to je oficiálna verzia, ktorá sa VŽDY odlišuje od tej skutočnej sumy, ktorá je ešte vyššia)

 

View image on Twitter

 

Samozrejme, ak si v Rusku otvoríte ústa, je veľmi pravdepodobné, že za pár dní zmiznete a vaša rodina vás bude nadarmo hľadať. Krásny príklad demokracie alebo skôr toho. ako to na svete chodí.

Rusko nedodržuje ľudské práva (a ani sa nemusíme baviť o homosexuáloch) – robotníkov či obyvateľov.

Rusko nedodržuje bezpečnostné normy – v dokumente je jasne vidieť, že primátor Soči núti robotníkov urobiť stavebné práce rýchlo, rýchlo a keď mú pripomenú, že musia rešpektovať normy, pán primátor vyhlási, že ON SA O TO POSTARÁ. A ako sa o to asi postará? Úplatkami, ale na bezpečnosti stavieb to nič nemení. Potrebovali nájsť spôsob, ako dopraviť stavebné materiály na miesto konania a našli spôsob cez more. Postavili budovy, ktoré na pobreží dlho nevydržali – boli zničené morom pri prvej väčšej búrke a to preto, lebo ich základy boli urobené iba do 1/3 stanovených noriem. To je ako keby som si stavala základy domu a namiesto toho. aby som ich urobila 90cm do hĺbky ich urobím iba na 30cm (ilustratívny príklad). Takže aká bezpečnosť?

 

Prečo v novinách neukážu tie zbúrané štvrte, ktoré nemali čas upraviť a tak ich iba zakryli panelmi? Prečo nikde nepíšu o tom, že ľudia, ktorí na tom najviac zarobili sú ľudia úzko napojení na Putina? A nezarobili legálnou cestou ale skôr korupciou. Takže ako to s tými ZOH v Soči je?

Pokiaľ máte záujem dozvedieť sa viac o tej negatívnej a takmer tajnej stránke ZOH 2014, dávam vám do pozornosti spomínaný dokumentárny film vo francúzštine:

http://www.arte.tv/guide/fr/045953-000/quand-poutine-fait-ses-jeux

 

Nepochybujem o dobrej vôli rusov ako takých. Rusi, občania, bohužiaľ nemajú k tejto téme čo povedať, nikto by ich aj tak nepočúval. Sťažovať sa môžu na lampárni, aj tak z toho nič nebude. Ja len dúfam, že sa nikomu nič nestane – že sa žiadna budova nezrúti, že nebude žiaden teroristický útok a pod. Lebo toto by si ani športovci, ani diváci nezaslúžili.

Zavriem ústa a uznám, že sa mýlim až vtedy, keď Olympijské hry začnú spĺňať svoju úlohu – zbližovať národy pri fair-play hre….zatiaľ však najviac vyhráva iba tá hŕstka vyvolených…….

Za chutné jabĺčka

01.06.2013

Keď som bola malá, paradajky mali chuť paradajok, jablko stačilo umyť od špiny a mohla som sa do neho s chuťou zakusnúť. Keď som bola malá, nebála som sa toho, čo dávam do úst a do žalúdka. Bola som malá a starala som sa iba o svoj piesoček. Vedela som, že moja mama by mi nikdy nedala niečo, čo by mi uškodilo. Čo však bude po odhlasovaní zákona o voľnom používaní [...]

požiar, václavské námestie, praha

Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy

28.03.2024 14:21

Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

sisleg

Nechcem iba kritizovať a byť najmúdrejšia na svete. Chcem iba slovákom ukázať a hovoriť o tom, čo slovenské masmédia pretvárajú podľa svojej predstavy a podľa vlády. To, čo sa deje na Slovensku vidím zvonku, ale sú to moje myšlienky, moje názory a tie mám nárok vysloviť. A budem dúfať, že slováci si jedného dňa otvoria oči a konečne sa hrdo vystrú a postavia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 4637x
Priemerná čítanosť článkov: 2319x

Autor blogu

Kategórie